Seleeni ja Q10 ovat tärkeitä senioreille
Pohjoismaiset tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen, joka osoittaa, kuinka seleenin ja Q10:n yhdistelmä voi parantaa ikääntyneiden kilpirauhasen toimintaa ja elämänlaatua.
Elokuvat yleensä menettävät viehätyksensä ja omaperäisyytensä, kun niistä julkaistaan jatko-osia. Ilmeisesti tieteen suhteen tilanne on erilainen, ja paras esimerkki siitä on alkuperäinen KiSel-10-tutkimus, joka julkaistiin vuonna 2013 International Journal of Cardiology -lehdessä. Aina siitä lähtien, kun tämä uraauurtava tutkimus nousi maailmalaajuisiin otsikoihin, sen aineistoa on tutkittu useita kertoja uudelleen, jotta vielä löydettäisiin yllätyksiä, jotka olisivat mahdollisesti jääneet tutkijoilta ensimmäisellä kerralla havaitsematta. Tähän mennessä alkuperäisen tutkimuksen kattava tarkastelu on synnyttänyt 26 seurantatutkimusta, jotka ovat mielenkiintoista luettavaa.
Hyviä uutisia kilpirauhasen toiminnalle ja elämänlaadulle
Viimeisin rinnakkaistutkimus julkaistiin toukokuussa ja se keskittyy ikääntyneiden kilpirauhashormoneihin. Se osoittaa mitattavissa olevan, positiivisen vaikutuksen aineenvaihduntaan, kun päivittäin otetaan 200 mikrogrammaa seleenihiivaa (SelenoPrecise) ja 200 milligrammaa koentsyymi Q10:tä (Bio-Qinon Q10) neljän vuoden ajan. Lisäksi tutkijat havaitsivat useita merkkejä parantuneesta elämänlaadusta niillä, jotka käyttivät ravintolisiä.
Tutkimus on julkaistu BMC Medicine -tiedelehdessä ja perustuu 414 tutkimukseen osallistuneen verinäytteiden analyyseihin. Puolet osallistujista sai aktiivisen seleenin ja Q10:n yhdistelmän, kun taas toinen puoli sai vastaavaa lumelääkettä. Vertaillessaan verinäytteitä neljän vuoden jälkeen tutkijat näkivät merkittävästi parantuneita vaikutuksia niillä, jotka olivat nauttineet seleeniä ja Q10:tä.
Iäkkäimmillä on alhainen seleenitaso
Seleeni tunnetaan hyvin kilpirauhasen normaalia toimintaa tukevasta roolistaan. Mutta miksi erityisesti vanhemmat ihmiset hyötyvät sen käytön lisäämisestä? Seleenitasot, jotka mitattiin kaikkien tutkimukseen osallistuneiden verestä ennen tutkimuksen alkamista, voivat antaa vihjeen. Keskimääräinen veren seleenipitoisuus oli tuolloin 67 mikrogrammaa litraa kohden, mikä vastaa noin 35 mikrogramman päivittäistä seleenin saantia. Vuodelta 2023 julkaistun tarkistetun pohjoismaisen ravintosuosituksen mukaan naiset tarvitsevat kuitenkin vähintään 75 mikrogrammaa ja miehet 90 mikrogrammaa seleeniä päivässä. Seleenilisää saaneilla tutkimukseen osallistuneilla oli siis riittävän korkea seleenin saanti toisin kuin lumeryhmässä. Tämä selittää, miksi heidän kilpirauhasen toimintansa oli parempi.
Kilpirauhanen ohjaa solujen energia-aineenvaihduntaa, jonka tehtävänä on tankata kehon eri toimintoja. Elämänlaatu on paljolti riippuvainen siitä, kuinka hyvin nämä kehon toiminnot toimivat, joten on täysin järkevää että hyvin toimiva aineenvaihdunta vaikuttaa positiivisesti elämänlaatuun.
Seleeni ja Q10 toimivat joukkueena
Seleeni ja Q10 toimivat toisiaan tukien. Elimistö pystyy muodostamaan itse koentsyymi Q10:tä, mutta sen oma tuotanto vähenee iän myötä. Tämän vuoksi vanhemmilla ihmisillä on huomattavasti vähemmän Q10:tä veressä kuin nuoremmilla ja siksi heidän on järkevää ottaa seleeniä ja Q10:ntä yhdessä.